Eficient Conta - Microintreprinderi 2013. Cum trebuie sa aplici noul sistem de impozitare in acest an

Eficient Conta - Detalii noutati
Noutati

Microintreprinderi 2013. Cum trebuie sa aplici noul sistem de impozitare in acest an
28/01/2013

Codul fiscal a  fost modificat prin OG nr. 8/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 54 din 23 ianuarie 2013.

Actul normativ obliga toate firmele care realizeaza venituri sub 65.000 de euro, indiferent de numarul de salariati, sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand de la 1 februarie 2013, chiar daca pana acum ele erau platitoare de impozit pe profit. Practic, de la 1 februarie, nicio societate privata cu venituri sub plafonul amintit sau nou-infiintata nu mai poate plati 16% impozit pe profit, ci este obligata sa aplice regimul fiscal al microintreprinderilor, care presupune plata unui impozit de 3% pe veniturile realizate.

Plafonul de 65.000 de euro se calculeaza din insumarea veniturilor din orice sursa din care se scad:

 • veniturile aferente costurilor stocurilor produse;
 • veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
 • veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
 • veniturile din subventii de exploatare;
 • veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
 • veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
 • veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea exercitiului financiar. In 2012, cursul din 31 decembrie a fost de  4,4287 lei/euro.


Regulile valabile in anul 2013

In 2013, toti agentii economici care, la 31 decembrie 2012, indeplinesc conditiile pentru a deveni microintreprinderi, vor plati de la 1 februarie impozitul de 3% pe venituri.

Potrivit Codului fiscal, microintreprinderile sunt definte ca persoane juridice romane care, la 31 decembrie, indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

 • realizeaza venituri, altele decat cele din activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital (exceptie fac doar persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii) in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;
 • au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 65.000 euro;
 • capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.

Contribuabilii aflati in aceasta situatie vor comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere pana la data de 25 martie 2013 inclusiv.  Modificarea sistemului de impunere se face prin depunerea formularului 010 - „Declaratie de inregistrare fiscala/de mentiuni" privind optiunea pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor".

Tot pana la 25 martie 2013 contribuabilii vor trebui sa depuna si declaratia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul  impozabil obtinut in perioada 1 ianuarie 2013 – 31 ianuarie 2013.

Codul fiscal stabileste ca microintreprinderile nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile obligatorii.

Atentie! Persoanele juridice romane care au realizat venituri intre 65.001 euro si 100.000  euro si care au optat pentru acest sistem de impunere (potrivit reglementarilor legale valabile pana la1 februarie) pastreaza acest regim de impozitare pentru anul 2013.

Regimul fiscal al microintreprinderilor

Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este 3% care se aplica asupra bazei de impozitare. Baza de impozitare in cazul microintreprinderilor este constituita din veniturile din orice sursa, din care se scad:

 • veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
 • veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
 • veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
 • veniturile din subventii de exploatare;
 • veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
 • veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
 • veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

In cazul in care o microintreprindere achizitioneaza case de marcat, valoarea de achizitie a acestora se deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune.


Impunerea microintreprinderilor ale caror venituri depasesc 65.000 de euro intr-un an

Potrivit art. 112^6 din Codul fiscal, daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plati, incepand cu trimestrul in care a depasit plafonul, impozit pe profit, luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.

Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv.

Atentie! In 2013, limita de 65.000 euro si impozitul pe profit datorat se calculeaza de la 1 februarie 2013.SURSA: AVOCATNET.RO